Akié a haver, azé a föld – a gazdák meg majd kezdenek magukkal valamit…

Az megvan, hogy annak ellenére, hogy elméletben csak 20 kilométerre lakhatsz a birtoktesttől, hogy a tiéd lehessen, de csak akkor, ha nem vagy Fidesz-haver? Ez az, amit ma már titkolni sem igyekeznek.

Tavaly többek között Jász-Nagykun-Szolnok megyében derült ki, hogy a földek csaknem ötöde került olyanokhoz, akiknek közük nincs ehhez a meghatározott távolsághoz – sőt, van, aki a megszerzett földtől száz kilométerre, egy budai, zöldövezeti, új, luxus kivitelű társasházi lakásban él.

Azt meg sem említem, hogy a földek háromnegyedét licitálás nélkül adták el – mert hát a helyi gazdáknak amúgy is nehéz lett volna versenyezni a luxusvillákból vásárolgató, előre lezsírozott strómanokkal.

Aztán ott van esetleg a Hortobágyi Nemzeti Park terültén a földbérleti pályázatok körül kialakult botrány. Itt nem is az ellenzék, egyenesen a Kehi adott bizonyítékokat a mutyira – amiket aztán a Kúria egyszerűen lesöpört.

Én magam is láttam, ahogy a környéken olyan gazdák, akik jó barátaim, akiket évtizedek óta ismerek és tisztelek, s egyben tudom, hogy kiváló gazdálkodók, hiába próbáltak földhöz jutni – mert nyilván jobb helye van annak olyannál, aki soha életében nem szagolt még hozzá a mezőgazdasághoz, de legalább urambátyám.

Persze mindez azóta, hogy Ángyán József, a Fidesz korábbi vidékfejlesztési államtitkára tényszerűen bizonyította a földmutyit, egyáltalán nem meglepő.

Mára nehéz elképzelni, hogy akár egyetlen gazdában is maradt annyi bizalom e kormány iránt, hogy feltételezze: valóban a vidék boldogulását akarják elősegíteni, nem pedig egyszerűen saját holdudvaruk gyarapítását.

Hozzászoktunk, hogy földet

  • külföldi milliárdosok…
  • a Fideszhez köthető üzletemberek…
  • politikusok családtagjai, barátai, szomszédai…

kaphatnak. A helyi gazdáknak pedig sok sikert, ha megpróbálnak mindezzel szembeszállni.

Ezzel nem történik más, mint hogy nemcsak ellehetetlenítik a gazdákat, hanem leépítik magát a mezőgazdaságot is.

Egy olyan kormány számára, amely valóban a nép pártján áll, alapvető feladat volna az, hogy biztosítsa a mezőgazdaság virágzását.

A földmutyi után úgy érzem, ez egyetlen módon lehetséges. Úgy, hogy az ország határain belül húzódó mezőgazdasági területeket a nemzeti vagyon részévé nyilvánítjuk. És ezzel együtt biztosítjuk, hogy jogi személy vagy külföldi milliárdos ne szerezhesse meg őket.

Hogy ne teremtsünk több földesurat, sőt: vizsgáljuk ki, hogyan herdálták el eddig a földvagyont. Hogy miért ők kapják csak a támogatásokat, amelyekből persze aztán minden lesz, csak fejlesztés nem.

Ilyen törekvéseket következetesen és kitartóan persze csak a Jobbiknál láttam megjelenni. És mostanra, hallgatva a történeteket, saját szememmel látva a korrupciót és a pusztulást, az én véleményem sem különbözik az ővéktől.

Mindez talán vágyálom most. Én bízom abban, hogy nem sokáig. Talán csak áprilisig tűnik lehetetlennek, hogy a gazdák egyszer még boldogulhatnak, hogy a mezőgazdaság egyszer tényleg virágzik majd újra ebben az országban.

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

4.3/5 50 értékelés
50 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
12% 0% 4% 10% 74%
2018-02-19T10:55:41+00:00