Átalakulás a köbön: helytartók lesznek a falvak élén

Olybá tűnik, mintha a kormány a „vissza az időben” című játékot játszaná. Nekem legalábbis ez volt az érzésem, amikor hallattam a nagy hírt. A jelenlegi kormány képlete szerint a kistelepüléseken megszűnnének a polgármesteri és képviselői posztok.

A tervek természetesen már a következő ciklusra szólnak, a részletekkel kapcsolatban azonban még sok a bizonytalanság. Egyes források szerint mindez az ötezer, vagy kétezer fő alatti településekre lesz érvényes csupán. Azt pedig, hogy az élükön lévő járási elöljárót a helyiek választják-e ki, vagy központi kinevezés alapján, még a jótékony homály fedi.

De mi ennek az egésznek az értelme, ha nem a munkaerővel való takarékoskodás? Ha nem szégyelljük kimondani, hogy a kormány épp a települések önrendelkezési jogát készül kinyírni, akkor sötét jövőkép tárul elénk. A pénz elment a presztízsberuházásokra, valahol meg kell húzni a gyeplőt.

Tény, hogy vannak kis hazánkban olyan egyre inkább elnéptelenedő aprófalvak, mint Besence, ahol a 116 polgárra már egyetlen templom vagy iskola sem jut, ellenben egy kocsma még igen. Az Ormánság tele van ilyen vegetáló falvakkal, és felettük is ott lebeg az új önkormányzati törvény mindent megnyirbáló kardja.

A prognózisok szerint fel kell készülni az áprilisi kétharmados fideszes győzelemre. Tegyük fel, hogy ez bekövetkezik. Ebben az esetben minél előbb átalakul az önkormányzati törvény, és már ősszel sem lesz a 2000 vagy akár az 5000 főnél kisebb lélekszámú településeken helyi választás. Hogyan is lehetne, hiszen mind a polgármesternek, mind a képviselő-testületnek bottal lehet majd ütni a nyomát. Az addigi biztos pontok helyett csak az elöljárókra, régensekre lehet majd számítani.

Rémisztő, de ha a 2000 fő alatti településeken megszűnne az önkormányzati rendszer, akkor ebben például Baranya megye településeinek 30-40 százaléka érintett lenne. Ez nem elhanyagolható arány.

Sajnos nem képzelgésről van szó, hanem egy létező kormányzati szándékról.

Vajon van-e okunk félni, hová vezet ez az irány? Nem-e az áll a háttérben, hogy a kormány el akarja hallgattatni az igen befolyásos, független polgármesterek ellenzéki hangját?

Szerinted joggal aggódik a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke? A fideszes politikusok mindenesetre nem tagadják, hogy létezik a törvénytervezet.

A döntés során mintegy 2400 település, Magyarország területének csaknem az 50 százaléka, másfél-két millió ember lehet érintett. A sorsuk meg van pecsételve.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Teljesen egyetértek.
Nem tudom eldönteni.
Nem értek egyet.

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

3.3/5 3 értékelés
3 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
33.3% 0% 0% 33.3% 33.3%
2018-04-01T15:32:44+00:00