Elnyomja a nagy a kicsiket Tedejen?

Van mezőgazdasági nagyüzem, és van pár néhány hektáros kis gazdaságok, átmenet köztük semmi. Ez jellemzi a hajdúsági Tedejt – írja az Abcúg. A településen a volt állami gazdaság alakult át modern nagyvállalattá a rendszerváltás után, mellette pedig már csak néhány helyi család művel önállóan földet.

Tedej múltjában és jelenében egyaránt meghatározó a település közvetlen szomszédságában fekvő nagy gazdaság. A rendszerváltás előtt ez Hajdúnánási Állami Gazdaságként működött, 1993 óta viszont magánvállalkozásként, Tedej Rt. néven üzemel, aminek a tulajdonosa Bódi László.

A Tedej cégcsoport fő profilja az állattenyésztés, de több mint 6 ezer hektárnyi összterületen szántóföldi növény- és gyümölcs-termesztéssel is foglalkozik. A gyümölcsök egy részét fel is dolgozzák, rostos gyümölcslevek készülnek belőlük.

Mindent felvásároltak

A rendszerváltás után a térségben sokan kaptak az állami gazdaságokból kiosztott földterületeket, de ezeket a legtöbben hamar eladták. Az ottaniak azt mondják, külön-külön ezeket a kis területeket gazdaságosan megművelni nem lehet, az egyik út, hogy eladja az ember, a másik, hogy megtartja és megművelteti mással. Legtöbben az eladás mellett döntöttek.

Mindössze 4-5 család akadt akkoriban, aki nem szabadulni próbáltak a földjeiktől, hanem bővíteni igyekeztek a területüket. De a helyiek elmondása szerint nekik nem volt könnyű dolguk a szomszédos nagyvállalat tulajdonosával, Bódival szemben. Így alakulhatott ki az a helyzet, ami ma jellemző Tedejen: van egy maroknyi kisebb gazdaság, mellettük meg a hatalmas Tedej Rt. Átmenet nincs, egyáltalán.

Régen sok embernek adott munkát, de ma már egyre kevesebbnek

A Tedej Rt. Jelenleg mintegy 300 embernek ad állandó munkát a Tedejen, Hajdúnánáson és környékén. Ezen felül egy-egy szezonban még további több mint 300 egyszerűsített foglalkoztatott szedi brigádokban a gyümölcsöt a gazdaság kertjeiben. Ha ez a szám soknak tűnik, akkor valószínűleg fogalma sincs a kedves olvasónak, mennyi volt korábban: 1200 fős dolgozói létszámmal bírt a gazdaság!

Hogy mitől csökkent ez a negyedére, illetve az egyszerűsített foglalkoztatottakat is számolva, legfeljebb a felére, arra egyszerű a válasz: a technológiai fejlődés miatt egyre kevesebb munkaerőre van szükség, hiszen a gépek már sok mindent elvégeznek.

Ez a háromszázas alkalmazotti létszám a rendszerváltás óta viszonylag stabilnak mondható, de nem mondhatnánk, hogy ez azt jelenti, nem csökken a munkaerőigény, ugyanis a gazdaság azóta folyamatosan csak bővült, növekedett.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

0/5 0 értékelés
0 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 0%
2018-03-18T21:07:21+00:00