Ezért halhatnak ki előbb-utóbb a magyar gazdák…

A magyar gazdák átlagéletkora folyamatosan emelkedik, az új generáció pedig mintha megijedt volna a rá váró feladattól. Kihalás jön?

Az, aki gazdálkodásra adja a fejét, tudja, hogy hosszú távra tervez. Itt nem napokban, hónapokban, de még csak nem is években mérik a sikert. Még az is lehet, hogy a kemény munkának csak a következő generáció élvezheti a gyümölcsét. Már, ha lesz következő generáció. Most minden arra mutat, hogy sokan vannak, akik nem fogják továbbadni a stafétát.

Gazda vagy rendszergazda lesz a fiatal?

2016-ban érdekes kutatás folyt az AgroStatéga jóvoltából arról, hogy milyen a hazai gazdák jövőképe. Eszerint az átlagéletkoruk 46 év, ami emelkedést mutat a korábbi 44 évhez képest. Minden ötödik válaszadó gazda 60-as, vagy annál idősebb volt, 21%-uk ötvenes éveiben járt. Vagyis minden negyedik gazdaságban égető kérdés, hogy mi lesz az utódlással. Ha van is olyan fiatal a családban, aki elméletben átvenné a gazdaságot, egyáltalán nem biztos, hogy ezzel szeretne foglalkozni.

Tény, hogy már az is kisebbfajta csoda lenne, ha ezek a fiatalok Magyarországon képzelnék el a jövőjüket. Nem beszélve arról, ha még a szülői gazdaság átvétele is terveik között lenne.

Motiválhatnák őket mondjuk pályázatok is, hogy megéri maradni és gazdálkodni. Egy-egy kellemetlen pályázati élmény azonban elveheti a kedvüket. 2017-ben nagy megdöbbenést keltett, hogy mindössze 10 nappal a pályázat beadásának határideje előtt módosították „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott támogatás”, azaz a Fiatal Gazda pályázat felhívását. Bár senki sem vonta kétségbe, hogy nem a tisztességtelen esetek kizárását szolgálta a lépés, mégis olyan gazdák is kiestek a pályázásból, akik nem akartak csalni. És messze nem ez az egyetlen, ami visszatartja őket attól, hogy belevágjanak a gazdaság átvételébe.

Háromból két gazdaság átadása teljes csőddel végződik

A gazdaságok átadása általában nagyon problematikus dolog. Állítólag három esetből kettő (!) végződik a vállalkozások teljes csődjével, a nemzetközi tapasztalatok szerint. Pedig Nyugat-Európában már a sokadik generációváltást élik át a gazdaságok, míg nálunk már csak a történelmi okok miatt is korlátozottak a tapasztalatok. Épp ezért lenne ésszerű, hogy a gazdáknak legyen konkrét tervük arra, hogyan adják át egy biztos kezű utódnak azt, amit felépítettek.

Egy bank még 2012-ben végzett felmérést az agrárcégek között, és arra jutottak, hogy évekig is eltarthat a tudás átadása, ezért vannak, akik inkább a felszámolás vagy az eladás mellett döntenek. A fiatalokat is megkérdezték, hogy mit jelent számukra a mezőgazdaság. Sajnos a negatív válaszok voltak többségben. Nem vonzó a mezőgazdaság, mert más területek jobban érdeklik a fiatalokat, vagy mert bizonytalannak látják ezt az életpályát.

Az, hogy a most erejük teljében lévő gazdák nem tudják majd átadni vállalkozásukat a fiataloknak, súlyos következményekkel járhat. Az eladás, a felszámolás csak az egyik. Maga a vidék szenved majd súlyos veszteséget azzal, ha a gazdák szép lassan kihalnak.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

3.5/5 4 értékelés
4 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
25% 0% 25% 0% 50%
2018-03-10T22:23:46+00:00