Utópia-e az ötvenezer beígért új munkahely?

A mezőgazdaság kifogyhatatlan éléskamra, csak jól kell tudni igazgatni a sorait. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egyenesen azt állította a szatmárcsekei gazdafórumon, hogy a következő tíz évben ötvenezer új álláshely jöhet létre a magyar mezőgazdaságban.

Ez az állítás persze nem vehető készpénznek, hiszen csak akkor valósulhat meg, ha az agrárium a korábbi évekhez hasonlóan fejlődik. De milyen mértékű is az elvárt fejlődés? Az elmúlt években a kibocsátás másfélszeresére nőtt, hatalmasat fejlődött a a beruházások és gépesítés területe, valamint a birtokszerkezetnek is előnyére vált az átalakulás.

A prognózis ezt a díszes fejlődést vette alapul. De mi van, ha egy újabb hullámvölgy érkezik?

Jelenleg ott tartunk, hogy az egyéni gazdaságok, és a kisméretű gazdasági szervezetek hatalmas munkahely-bővülésen estek túl. Ha a mezőgazdaság egészét nézzük: 2010-hez viszonyítva harminc százalékkal nőtt a foglalkoztatási arány.

Mivel többféle terméket egyre magasabb feldolgozottsági szinten állítunk elő, nem kérdés, hogy a munkaerő iránt is megnő a kereslet. Ha jobban megnézzük, akkor látszik, hogy egyre több területen megjelent már a munkaerőhiány.

Csak a hazai élelmiszeripari cégek 22 ezer munkavállalóval többet foglalkoztattak 2017-ben, mint az elmúlt években.

Vajon megtörténik-e a csoda a mindig mostoha magyar mezőgazdaságban?

A kormány mindenesetre valóban igyekszik:

  • hatalmas nemzeti támogatásban részesítik a szarvasmarha-, tej- és juhágazat dolgozóit
  • a korábbi keretösszeg többszörösét kapják a baromfi- és sertéstenyésztők

A konkrét példák magukért beszélnek: a baromfival foglalkozók 2010-es 4 milliárd forinthoz képest 2016-ban 13,2 milliárd forintot kapnak, a sertéságazati szereplők esetében pedig 6 milliárdról 17,1 milliárd forintra nőtt a támogatási összeg.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei térségi gazdálkodók ugyan hálásak, de nem értik, hogy miért csak 2010 óta tekinti stratégiai partnernek a kormány a gazdálkodókat, és miért csak azóta támogatja őket jobban?

Zárójelben megjegyeznénk, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdálkodói a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség pályázati programjaira összesen 1859 sikeres pályázatot nyújtottak be, és mintegy 27 milliárd forint támogatási összeget nyertek el.

Úgy tűnik, most valóban rendelkezésre áll az uniós pénzforrás, és tudunk vele élni: közvetlen támogatások formájában 400 milliárd, vidékfejlesztésre 160 milliárd forint jut évente. A másik érdekesség az, hogy hektáronként már nem a 2010-es 46 ezer forintnyi támogatás adható, hanem 70 ezer forint.

Fazekas Sándor a fórumon azt is kiemelte, hogy a GMO-mentességet, és az élelmiszerbiztonságot továbbra is alapkövetelménynek kell tekinteni.

Fontos infó: a támogatások elsődleges kegyeltjei a kis- és közepes családi gazdaságok, gazdálkodók.

Te mire szavazol, van esély arra, hogy tíz éven belül ötvenezer további munkavállaló tud elhelyezkedni a mezőgazdaságban?

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

0/5 0 értékelés
0 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 0%
2018-03-10T21:59:52+00:00